FERM – Originele workshop eetbare bloemen in Zemst

Ik heb iets met bloemen. Kleding met bloemenmotiefkes, reiskoffers, mappen voor het werk … yep, het is hier van het overal bloemen – principe.

En zo heb ik de laatste weken ook de vrolijkheid van eetbare bloemen ontdekt. Want geef toe. Het is toch gewoonweg prachtig hoe deze je bord er laten uitzien alsof de zomer er net in ontploft is.

Dus gingen zoonlief en ik op zoek naar bloemenfoodpimpprojectjes – aka het X-treme flower pimping project by Nes en Renze – met een bijhorend belachelijk bijendansje dat we absoluut niet op Tik Tok plaatsten.

Alleen … het vinden van eetbare bloemen bleek minder simpel dan gedacht aangezien het winkelaanbod zich meestal beperkt tot het verkopen van viooltjes.

Maar hoera hoera! Want in mijn zoektocht kwam ik terecht bij Ferm, een veld waar je als particulier bloemen en klein fruit kan gaan plukken of waar je biologische groenten recht van het veld kan aankopen.

Daarnaast – en dat was voor ons nu net het meest boeiend – kan je hier ook een workshop volgen waarin je niet alleen kennismaakt met het aanbod aan eetbare bloemen, maar waarin je ook een kruidige salade met eetbare bloemen leert maken.

En zo werd mijn liefde voor bloemen weer een hartmaatje groter.

NEED TO KNOW

  1. De bloemen die je bij Ferm kan komen plukken zijn blije bloemen – meaning: onbespoten met behoud van de natuurlijke schoonheid.
  2. Plukken kan hier tussen zonsopgang en zonsondergang. Let wel! Ze werken hier met een onbemande kassa dus neem je, naast een eigen snoeischaar, best voldoende geld – en je eerlijkheidsgen – mee.
  3. Naast zelf bloemen komen plukken, kan je hier ook boeketjes bestellen. Ideaal om cadeau te doen of om je volgend feest op een natuurlijke manier wat extra cachet te geven.
  4. De workshops eetbare bloemen en kruiden kan je één maal in de maand bijwonen. De exacte data vind je op hun website (zie onderstaande link). Wij ontdekten onder andere volgende eetbare bloemensoorten: korenbloemen, viooltjes, lavendel, afrikaantjes en goudsbloemen.
  5. Ik gebruikte mijn boeketje eetbare bloemen om ijsjes te versieren (schitterend bij citroensorbet), ijsblokjes te upgraden en bloemenkoekjes – als in zandkoekjes versierd met bloemetjes – te bakken, maar je kan de bloemetjes ook gebruiken om de salade op je volgende BBQ party wat – letterlijk en figuurlijk – op te fleuren.
  6. Kan je niet aanwezig zijn op de data waarop de workshops gegeven worden, maar wil je wel eetbare bloemen? Vraag dan raad aan de eigenaars. Let wel! Ze zijn niet altijd op het veld aanwezig dus best contacteer je hen even op voorhand om na te gaan wanneer ze hier aanwezig zullen zijn.
  7. Elke woensdag tussen 16u en 18u30 kan je hier je wekelijkse portie groenten komen inslaan in hun – als in leve de korte keten – veldverkoop.
  8. En last but not least: een bezoek aan Ferm is vooral een ideale staycation – activiteit met kinderen. Immers, naast heel wat educatieve voordelen is het gewoon ook fun om te doen. Want je eigen fruit en bloemen plukken om er daarna koekjes mee te maken of ijsjes mee te versieren … welk kind doet dat niet graag?
  9. Ps: mocht je een bloemplukweide willen bezoeken op de Veluwe, lees dan zeker ook deze reportage.

MEER INFO

Ferm Zemst

ferm ZEMST plukboerderij bloemenweide zelf bloemen plukken bloemenweide wildboeket eetbare bloemen fruitplukken korte keten bio boerderij (10)
ferm plukboerderij bloemenweide zelf bloemen plukken bloemenweide wildboeket eetbare bloemen fruitplukken korte keten bio boerderij (20)
ferm plukboerderij bloemenweide zelf bloemen plukken bloemenweide wildboeket eetbare bloemen fruitplukken korte keten bio boerderij (3)
ferm ZEMST plukboerderij bloemenweide zelf bloemen plukken bloemenweide wildboeket eetbare bloemen fruitplukken korte keten bio boerderij (5)
2 comments Add yours

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.