NOORD-SPANJE – Originele roadtrip (SP)

We gingen naar Spanje. Althans, we gingen een nieuwe poging wagen. Want tijdens onze eerste poging vorig jaar begaf onze auto het. Op 100 km van de grens met Spanje. Sweet!

Maar wij zijn geen opgevers, dus boekten we de reis opnieuw. Tweede keer, goede keer. En wat voor een keer!

Omdat we geen stadsmensen zijn, combineerden we enkele grootsteden met natuur. Verder hielden we rekening met de leeftijd van de zoon – ik ben zeven en wil in de zee zwemmen waar ik ook maar een zee zie -, het avonturengen van manlief en het ikwilnieuwedingenontdekkengen van mezelf.

Dus dit werd onze reis.

Puy du Fou – doorrit Frankrijk

Lees de reportage over dit themapark hier.

Zumaia

Hier vind je aparte rotsformaties – die verticaal de zee in lopen – en een geweldig strand. Wanneer het vloed is, kan je hier heerlijk zwemmen en bij eb kan je genieten van de prachtige rotsformaties. Pinterest pictures gegarandeerd.

San Juan de Gaztelugatxe

Man, man … onmogelijk deze naam uit te spreken. Maar wel een absolute to see! We zullen het houden op een rotskasteel in zee. Fans van Game of Thrones kennen dit ook als Dragonstone. Het is een flinke klim naar de top, maar het zicht dat je krijgt is de klim zeker waard.

Bardenas Reales

Bardenas reales is een natuurpark met een semi-woestijnachtig landschap. Je maakt hier kennis met canyons, maanachtige plekken, rondvliegende gieren, schorpioenen, grillige rotsformaties en zoveel meer.

Wij bezochten het park onder leiding van Cesar Gurria van Bardenas Tour. Deze Franssprekende gids is de koning van Bardenas Reales. Opgroeiend als kind in deze bijzondere omgeving – en hierdoor zich onderscheidend van de andere gidsen – kent hij de woestijn op zijn duimpje en toont hij je de mooiste plekjes. Zelden vind je zo een goede gids. Bezoek je de woestijn, dan moet je dit echt doen onder de leiding van deze man. Onvergetelijk en het hoogtepunt van onze reis.

Bilbao

Wij bezochten deze stad met behulp van de step. Het is eens iets anders, je komt overal vrij snel en een step is ook makkelijker te stallen dan een fiets.

We brachten een bezoekje aan de bloemenpuppy, de spin Maman die voor het museum staat, het Guggenheim museum – we waren meer gecharmeerd door de buitenkant dan de binnenkant – en de oude stad. Hier kan je wat shoppen en iets eten. Voor het Guggenheim ligt een leuke speeltuin waar kindjes kunnen spelen en ouders genieten van een glaasje wijn.

San Sebastian

Deze stad vonden wij veel gemoedelijker dan Bilbao. De straatjes zijn er smaller, de winkeltjes net iets aantrekkelijker voor shopaholics en de eetcultuur uitmuntend voor foodies.

Overal vind je hier pintxos aka kleine belegde broodjes. Om je te helpen een keuze te maken in het gigantische aanbod: ga naar Atari Gastroteka. Naast een origineel interieur krijg je hier je lekkerste pintxos. We vonden het zo lekker dat we twee maal gingen. Ook de desserten zijn hier verrukkelijk. Vaarwel dieet.

Naast lekker eten en leuke winkeltjes kan je hier ook kennismaken met de Spaanse reuzenfeesten en kan je gaan zwemmen in de zee. Of beter nog, doe zoals wij, huur een kayak en peddel naar het eiland in het midden.

Overnachten in La Casa de Madera, Arrieta

Hier overnacht je met zicht op bergen en bossen. Alleen voor het zicht en het ontbijt – een echt Spaans ontbijt!- moet je hier een nachtje doorbrengen

MEER INFO

  1. In Zumaia doe je best waterschoenen aan. Anders kunnen je voeten wel eens van erg nabij kennis maken met een zee-egel. Ga ook zeker na wanneer het eb is. Van zodra het vloed is, lopen de rotsformaties immers onder.
  2. San Juan de Gaztelugatxe is makkelijk bereikbaar en er vindt er ook makkelijk parkeerplaats. Neem wel wandelschoenen mee (want het kan er op sommige plaatsen glad zijn) en mensen met slechte knieën nemen best ook een wandelstok mee. Verder heb je ook zonnecrème, een fles water en een picknick nodig. Ga ook zeker op voorhand de openingstijden na.
  3. Bezoek Bardenas Reales niet op je eentje. Je ziet zoveel minder! Met een gids kom je immers op de allermooiste plekjes en maak je kennis met de dieren die hier wonen. Persoonlijk zou ik dit ook niet doen met de eigen auto aangezien de meeste auto’s hier niet voor gemaakt zijn. Ga je in de zomer, bezoek je Bardenas Reales best in de voormiddag. Anders wordt het echt te heet. Extra tip: neem Aquarius, zonnecrème en iets te eten mee.
  4. Vraag voor een kamer op de bovenverdieping in La Casa de Madera. In de kamer op de benedenverdieping kan je immers wel wat last hebben van geluidsoverlast van je bovenburen.

MEER INFO

noord spanje roadtrip zumaia rotsen in zee
Zumaia
noord spanje roadtrip zumaia bijzondere rotsformaties
Zumaia
san guan de gatzelugatxe game of thrones dragonstone roadtrip noord-spanje
San Guan de Gatzelugatxe
san guan de gatzelugatxe game of thrones dragonstone roadtrip noord-spanje (2)
San Guan de Gatzelugatxe
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap krater
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap schapenhoeder
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap tour
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap schorpioen
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap maanlandschap
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje roadtrip semi-woestijn bardenas reales bardenas tours bezoek 4 maal 4 woestijnlandschap berg
Bardenas reales – Bardenas Tour
noord spanje citytrip guggenheim spin mama kunst
Bilbao – Guggenheim – spin Maman
noord spanje roadtrip bilbao guggenheim kunstmuseum
Bilbao – Guggenheim
noord spanje roadtrip step bilbao
Bilbao
roadtrip noord spanje bilbao bloemenhond step guggenheim
Bilbao
noord spanje san sebastian pintxos
San Sebastian – Atari Gastroteka
noord spanje san sebastian pintxos atari gastroteka
San Sebastian – Atari Gastroteka
roadtrip noord-spanje san sebastian reuzenfeesten
San Sabastian – reuzenfeesten
San Sebastian
noord spanje la casa de madera originele overnachting echt spaans ontbijt
La casa de Madera

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.