BERLIJN – Originele citytrip (DE)

Berlijn. De stad van verlaten en geheime plekjes. Van graffiti. Kunst. Hippe wijken. Kleurrijke kapsels. Van parken waar je vrouwen topless kan zien zonnebaden. Stad van verval. Van geschiedenis. Stad waar je de tweede wereldoorlog nog even kan aanraken. Stad waar je in een andere dimensie terecht komt. Al zal dit laatste wel afhangen van de uitstapjes die je plant natuurlijk.

Wij gingen voor een planning waarbij we een glimp konden opvangen van het traditionele Berlijn – met de typische highlights – in combinatie met enkele originele plekjes en dit alles terwijl we rekening hielden met een zeker entertainmentgehalte voor zoonlief.

Ik zet even onze to see’s op een rijtje.

Verlaten NSA afluisterstation – Teufelsberg

Legale urbex. Dat was ons doel. Want in België is dit praktisch onmogelijk en al zeker niet met een zevenjarige. Hier, in dit voormalig afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst, kan dit – terwijl je luistert naar de spannendste verhalen uit de Koude Oorlog – wel.

citytrip berlijn origineel berlijn teufelsberg nsa afluisterstation graffiti
citytrip berlijn origineel berlijn teufelsberg nsa afluisterstation koepel
citytrip berlijn origineel berlijn teufelsberg nsa afluisterstation street mural
spiegelkunst in Teufelsberg – zeg, mama ….
Berlijn Citytrip Teufelsberg

Fietsen langs highlights – Berlin on Bike

Omdat we alle highlights van de stad wilden tonen aan zoonlief – want he, cultuur is ook belangrijk -, maar dit wilden doen op een actieve en leuke manier, huurden we voor twee dagen een fiets. Hiermee doorkruisten we de hele stad op zoek naar die plekjes die je in Berlijn gezien moest hebben.

En zo reden we langs de Reichstag, Brandenburger Tor, Siegessäule, het Holocaustmuseum, de Führerbunker, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz, Lego Center, de Berliner Mauer en East Side Gallery.

Hier en daar stopten we voor een picknick, wat foto’s en een Berlijnse specialiteit.

citytrip berlijn origineel berlijn brandenburger tor
Brandenburger Tor
citytrip berlijn origineel berlijn badeschiff badboot zwemmen
citytrip berlijn origineel berlijn potsdamer platz
Potsdamer Platz
citytrip berlijn origineel berlijn reichstag
Reichstag
citytrip berlijn origineel berlijn holocaustmuseum
Lego center
citytrip berlijn origineel berlijn holocaustmuseum
Holocaust museum
citytrip berlijn origineel berlijn east side gallery
East side gallery
citytrip berlijn origineel ontbijtkoek
checkpoint charlie berlijn citytrip

Ontbijten in een bus – het Pförtner Café

Ontbijten in een bus. Dat was iets dat we nog moesten afvinken op ons lijstje. En hier kon dat. We genoten van een heerlijk en vooral een uitgebreid ontbijt.

citytrip berlijn origineel berlijn ontbijten in een bus pfortner

Zwemmen in een zwemboot – Badeschiff

Van mei tot september kan je hier komen zwemmen. Vooral na zonsondergang is het hier een magische plek. En het is eens iets anders dan een binnenzwembad.

citytrip berlijn origineel berlijn badeschiff badboot zwemmen

Lunchen op een boot aan de Spree – Freischwimmer

Deze bar aan het water is één van de vele waterbars in Berlijn. Je kan hier genieten van een uitgebreid borrelbord of van een lekkere lunch. Let wel! De eigenaar van de boot meldde ons dat de boot soms gesloten is voor een winterstop of onderhoud. Dus check op voorhand de openingstijden.

citytrip berlijn origineel berlijn lunch aan het water freischimmer

Een verlaten pretpark – Spreepark

Dit verlaten pretpark kan je bezoeken op eigen houtje of – als je met een kind reist – met een gids. Zorg wel voor zeeeeer goede wandelschoenen en een lange broek. Wil je mooie foto’s? Dan kom je best in de zomer dit park bezoeken.

foto afkomstig van Der Spiegel

Bezoek aan een paleis – Slot Charlottenburg

In dit paleis vind je de mooiste kamers en de grootste weelde die je ooit zag. Als je goed kijkt, zie je zelf je eigen man hier transformeren naar een Mister Darcy. Educatief: 10/10.

citytrip berlijn origineel berlijn reichstag
citytrip berlijn origineel berlijn paleis charlottenburg

Bunkers en vluchtwegen – Berliner Unterwelten

Deze organisatie leidt je door de ondergrondse wereld van bunkers en vluchtwegen van Berlijn. Leerzaam en toch ook creepy als je bedenkt dat er een moment was dat dit nodig was.

berlijn citytrip berlin unterwelten

NEED TO KNOW

  1. Berlijn bezoeken kan zowel met kinderen als met tieners. Er is voor elk wat wils. Kom je met iets oudere tieners? Zorg dan voor een meer intense beleving en bereid je bezoek aan Berlijn voor door middel van het zien van films – Der Untergang, … – of documentaires over de tweede wereldoorlog. Nog interessant voor tieners: bezoek het Berlin Museum of Medical History of the Charité. Hier maak je kennis met de grootste collectie aan rariteiten – zoals een zeemeerminnenbaby – op sterk water.
  2. Je kan Teufelsberg bezoeken op eigen houtje of onder leiding van een gids (zie website). Alles hangt af van de intentie waarmee je komt. Let wel! Het is wat zoeken naar de ingang. Wij liepen het hele gebouw rond alvorens we deze vonden. Laat je dus niet afschrikken door het hek. Absoluut de moeite voor mensen die houden van graffiti en fotografie.
  3. Wil je gaan fietsen? Steek dan zeker ook een kinderhelm, enkele fietssloten en een fietsreparatieset in je koffer. Deze zaken vind je immers niet in elke fietsverhuurwinkel. Ik wil ook wel even meegeven dat ik het niet overal even veilig vond om te fietsen met een kind. Goed opletten is de boodschap.
  4. Check op voorhand erg goed alle openingsuren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  5. Overnachten in Berlijn is erg goed betaalbaar.

MEER INFO

Visit Berlin

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.