DIY (POKEMON) ESCAPE ROOM – Origineel entertainment om je (Pokémon) party op te fleuren

Vijf jaar geleden – toen de escape rooms maar net als paddenstoelen uit de grond begonnen schieten – ontsnapten we met vrienden uit onze eerste escape room in Gent.

Het was, naast de start van een kleine escape room verslaving, ook een wereld die openging. Alle adrenaline die door je lijf giert omdat je eeeeecht naar buiten wilt geraken voor je tijd om is, maakt dat je opnieuw lichtjes kinds wordt.

Omdat ik ook zoonlief deze beleving gunde – en omdat je in België maar een beperkt aantal goede junior escape rooms vindt -, kwam het ontwerpen van een eigen junior escape room op mijn eigen to do-lijstje te staan.

Twee jaar geleden ging ik op ons Sintfeest daarom al voor een basic escape ervaring, maar door erg basic te blijven, was ik zelf niet voldaan.

Daarom waagde ik vorig jaar november een tweede poging op de Pokémonfamilieverjaardagsparty van zoonlief. Dit keer was mijn doel het fabriceren van een escape experience die verder ging dan het traditioneledoosjesopenenescapebelevenis zoals je vaak op Pinterest vindt.

De kindjes kwamen, zagen, overwonnen en hadden lichtjes in hun ogen van puur plezier. Zalig!

Maar he! Wat ik kan, kan jij ook! Dus tijd om weer eens te gaan scoren als papa/mama en je om te toveren tot de escape room king/queen.

Hieronder hoe je te werk kan gaan.

Want parents rule, baby! En zeker in Corona-time!

Wat heb je allemaal nodig om een supercalifragilisticexpialidocious escape room in elkaar te boksen?

Wil je een echte waaauwditisgaaf escape room? Dan heb je wel wat materiaal nodig. Want uitdaging en afwisseling zijn de keywoorden als het om een junior escape room gaat. En geen nood. Je kan alle attributen achteraf nog voor andere doeleinden gebruiken.

Het boodschappenlijstje (meeste zaken vind je ook online of in de Carrefour):

 • Dreamland: een candy grabber
 • Radbag.be: een cryptex
 • Brico: een plastic buis, een magneet, schroefogen en een slot met 4 cijfers
 • Action: geheimstiften, strips om de buis vast te maken, slotjes met 3 cijfers, slotjes met een sleutel, 2 grote houten doosjes en 4 kleine houten doosjes
 • Supermarkt: de gele capsules die je in Kinder Surprise eitjes vindt
 • Ava Papier: een gekleurde omslag
 • Ander: een knuffel binnen je gekozen thema

De verschillende stappen

Ik ging voor een Pokémon versie, maar geen nood als jouw kind hier niet wild van wordt. Dan vervang je alle Pokémon attributen gewoon door attributen die passen bij het favoriete thema van je zoon/dochter.

Een inleidend verhaal

De beleving moet beginnen bij de start. Overhandig de escapers daarom – voor ze de kamer betreden – een omslag waarin ze een verhaal vinden dat het doel van de escape room onthult. Versier de omslag in het gekozen thema om alles nog echter te maken.

escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids start

stap 1: de cd-speler (of gsm/dictafoon …)

De cd gidst de escapers naar een cd-speler, waar ze ook een blad met een woordraadsel en een balpen vinden. Wanneer ze het woordraadsel – aan de hand van het verhaal op de cd – oplossen, komt een 5-letterwoord bloot te liggen. Het 5-letterwoord wijst hen vervolgens de weg naar de volgende stap aka de cryptex.

escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids cryptex

stap 2: de cryptex

De cryptex gaat open met het woord dat je vond in stap 1. In de cryptex steken puzzelstukken. Op de opgeloste puzzel ontdekken ze de afbeelding van een knuffel.

stap 3: de knuffel

Plak op de knuffel – op een niet direct zichtbare plaats – een zakje met centjes die ze nodig hebben om de candy grabber te laten werken.

stap 4: de candy grabber

Voor ons thema fabriceerden we mini-Pokémonballen. Op 4 balletjes schrijf je een nummer en één of meerdere bolletjes. Eens de balletjes juist – volgens het aantal bolletjes – worden gerangschikt, verschijnt een 4-cijferige code die hen leidt naar een doos waar een afbeelding van een Pokéball op is geplakt. Geen zin in een Pokémon – thema? Vervang dan de balletjes door de gele plastic capsules die je in verrassingseitjes vindt en stop daar een cijfer – in combinatie met één of meerdere bolletjes – in.

escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids candy grabber

stap 5: grote doos waar de afbeelding van een Pokéball of een gele capsule op is geplakt

Deze doos bevat een afbeelding die de escapers leidt naar een plastic buis welke je op voorhand vastgemaakt hebt aan een paal of een andere buis. Verder zit er ook een sterke magneet in de doos.

Stap 6: de plastic buis

In de buis zit een sleutel die ze uit de buis kunnen halen aan de hand van de magneet die ze in de doos van de vorige stap vonden. Als ze de magneet langzaam langs de buis bewegen, halen ze zo de sleutel uit de buis. De sleutel stuurt hen naar een doos waar een sleutel op geplakt is.

escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids magnemite magneet

Stap 7: kleine doos waar de afbeelding van een sleuteltje op geplakt is

Deze kleine doos bevat een QR-code die hen dirigeert naar een geluidsfragment bestaande uit 3 verschillende geluiden. Deze wijzen hen de weg naar de 3-cijferige code van een volgend doosje. Hiervoor hebben ze ook een poster met figuren (dieren, Pokémonfiguren …) nodig die ze ergens in de kamer kunnen vinden.

pokemon escape room qr code junior escape room

Stap 8: kleine doos waarop een afbeelding van een QR-code op plakt

Deze doos bevat een ontcijfercode. Hier staan de namen Pichu, Mewto en Zapdos op. Nu moeten ze op zoek gaan naar de opdracht die hier bij past, maar ergens in de kamer ‘verborgen’ ligt. Als ze beide opdrachten naast elkaar leggen, kunnen ze – al tekenend – een driecijferige code vinden. Hieronder een foto van de opgeloste versie.

_pokemon escape room escape room junior pokemon party

Je kan uiteraard de Pokémon – figuren vervangen door andere afbeeldingen.

Stap 9: grote doos waar afbeeldingen van Mewto, Zapdos en Pichu (of andere afbeeldingen) op geplakt zijn

In deze doos zit, naast een raadsel met een ontcijfercode, ook een blacklight pen. De ontcijfercode onthult dat ze met de geheimpen moeten schijnen op een blad dat op de kamerdeur werd geplakt.

escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids opdrachten (2)
escape room pokémon pikatchu pokéball escape kids escape room kids geheimschrift

Stap 10: deur waarop een geheimtekst staat

Op de deur hangt een blad met figuren. Als ze hier met de blacklight pen op schijnen, zien ze dat er onder drie figuren een kruisje staat. De uitkomst van deze 3 figuren vormt de code voor een volgend doosje.

junior escape room Pokemon Pokemon party escape

Stap 11: klein doosje waarop de afbeeldingen van geometrische figuren staan

In deze doos zit een doolhof van Pika en Ash. De weg die Pika naar Ash moet afleggen toont de code op het slot van het kistje waar de Pokémonsnoepjes inzitten. Ook hier kan je de Pokémon -figuren weer vervangen door iets anders.

_pokemon escape room escape room junior pokemon party

NEED TO KNOW

 1. Heb je geen zin om de cd uit de eerste stap te maken? Geen probleem. Je kan het verhaal inspreken op je gsm of het verhaal afdrukken.
 2. Deze escape room is goed voor een uur speelplezier. Doelgroep? 8 – tot 11 – jarigen.
 3. Plaats een volwassene in de kamer die ingrijpt als dit nodig blijkt. Geef wel niet te snel een tip. Alles is zo ontworpen dat ze dit, met wat extra nadenkwerk, zelf kunnen uitvogelen.
 4. Wil je niet zoveel moeite doen? Boek dan een junior escape room. Wij raden TrappedIn Houthalen aan.
 5. Op zoek naar een basis escape om je Sintfeest extra flair te geven? Je vindt onze basic Sint-escape hier.
 6. Heb je graag een supercalifragilisticexpialidocious escape room voor kinderen in een ander thema, maar geen inspiratie? Stuur ons een mailtje en we proberen je verder te helpen.

MEER INFO

Had je graag de volledige handleiding? Stuur ons dan een mailtje.

*Dit is enkel voor privé-gebruik (zie copyright website). Dit met wat wijzigingen op je eigen persoonlijke blog, website of Instagram plaatsen, het bestaan ervan in je eigen boek opnemen of het aanbieden van deze escape room onder welke vorm dan ook aan particulieren, kunnen we niet toestaan tenzij er een duidelijke en zichtbare link naar onze website is. Dank je!

57 comments Add yours
 1. Hoii,
  Ik wil je super graag een mailtje sturen en willen vragen naar de volledige handleiding. Ik werk op een Buitenschoolse opvang en bij ons is pokemon op dit moment helemaal hip. Ik zou heel graag voor de kinderen zo’n escaperoom in elkaar willen zetten.
  Groetjes,
  Priscilla

 2. Ik wil graag de handleiding voor het verjaardagsfeestje van mijn zoon die binnenkort 9 wordt. Lijkt me een superleuke ervaring.
  Mvg Ilse

  1. Beste,
   Ik stuur hem op 😉
   Succes ermee
   Vriendelijke groet,
   Vanessa
   Uiteraard enkel voor persoonlijk gebruik 🙂

  2. Hi, m’n zoontje is de laatste tijd helemaal zot van alles wat met Pokémon te maken heeft.

   Ik zou hem graag deze escaperoom kado willen doen. Zou je me de volledige handleiding kunnen doorsturen aub?

   Alvast bedankt

 3. Hoi
  Wat ziet dit er leuk uit! Ik zou ook graag een mailtje ontvangen met de volledige handleiding voor het partijtje van m’n dochter.

  Mvg Angela

 4. Ik zou ook heel graag de handleiding toegestuurd krijgen, mocht deze nog beschikbaar zijn. Wat super gaaf verzonnen.

  Met vriendelijke groet
  Linda

 5. Wat een geweldig idee! Ik ben helemaal fan!
  Mijn zoontje wordt bijna 7. Deze escaperoom zou hem en zijn vriendjes een hele leuke namiddag bezorgen. Zou je mij deze handleiding ook kunnen mail aub?
  Super bedankt!!

 6. Beste Vanessa,

  Ik zou ook graag de handleiding willen om wat inspiratie op te doen.
  Wat een gave ideeën hebben jullie

  Met vriendelijke groet
  Monique

 7. Wat een geweldige escaperoom!
  Mijn zoontje van bijna 8, is helemaal fan van pokemon.
  Met deze escaperoom krijgt hij een super leuk feestje.
  Zou je mij deze handleiding ook kunnen mail aub?
  Heel erg bedankt!!

 8. Hoi, wat een ontzettend leuke escaperoom, ik wordt helemaal enthousiast over hoe jullie dit bedacht hebben.
  En daarom zou ik heel graag de handleiding willen ontvangen voor de verjaardag van mijn zoon van bijna acht jaar.

  Groetjes, Michelle

 9. Hoi, zou ik de handleiding ook mogen ontvangen voor de verjaardagspartij van mijn zoontje van bijna 8?
  Alvast ontzettend bedankt!
  Groetjes, Michelle

 10. Hallo!

  Is het mogelijk om de handleiding voor deze supertoffe Pokémon-escaperoom te ontvangen?
  Zowel mijn kinderen als leerlingen zijn grote fan en zouden dit fantastisch vinden!

  Alvast bedankt!
  Sofie

 11. Hoi

  Ik zou graag de volledige handleiding willen ontvangen. We willen namelijk binnenkort ook een pokemon escape room maken voor een kinderfeestje.

  Alvast bedankt

  Groet
  Markus

 12. Hoi, mijn zoontje is gek van pokemon. Hij is binnenkort jarig en ik zou graag een pokemonfeestje geven. De escaperoom lijkt me super leuk. Zou u me de handleiding kunnen doorsturen. Alvast bedankt.
  Groetjes Katrien

 13. Hey Hey,
  Is het nog mogelijk om de handleiding te krijgen?
  Ik ben bezig met een ‘b-day escape room game in Pokémon thema’ in mekaar te steken voor mijn bijna 8 jarige zoon.
  Zou top zijn!
  Groetjes,
  Kim

 14. Hoi, mijn jongens zijn helemaal gek van pokemon. Ik wil graag met oudejaarsavond een escaperoom maken in het thema. Ik zou graag de handleiding willen ontvangen. Dank u wel.

 15. Ik vind het super leuk. Mijn kind wordt bijna 8jaar en hij is gek van Pokémon. Kunt u de handleiding van de escape room pokemon doorsturen ? Dank bij voorbaat

 16. Hallo,
  Mijn zoon wordt 8 jaar. Ik zou graag de handleiding willen ontvangen. We gaan binnenkort een pokemon escape room maken voor een kinderfeestje van mijn kindje. Het zou super leuk zijn.
  Dank bij voorbaat

 17. Hoi,
  Mijn dochter wil graag een Pokemonfeestje. Graag zou ik haar willen verrassen met deze escaperoom. Zou u deze handleiding naar mij kunnen sturen? Alvast super bedankt!

 18. Hoi, ik ben bezig met het organiseren van een pokemonfeestje. Superleuk deze escaperoom! Zou ik de volledige handleiding mogen krijgen? Bedankt!

 19. OMG Wat heb jij dit PRACHTIG en uitgebreid in elkaar gestopt! Ik was wat aan het brainstormen over mogelijkheden voor de verjaardag van mijn zoon (8jaar) en DIT is het gewoon! Zo origineel, mee met de tijd, op niveau van de leeftijd! Als je de uitgebreide handleiding nog wil delen zou dat MEGA leuk zijn! Groetjes

 20. Hoi, graag had ik ook een handleiding ontvangen. Zou voor 9-jarige zijn. Kunnen ze dit met 9 kinderen doen of is dit aantal te veel?

 21. Hoi, ons zoontje geeft over twee weken een pokemonfeestje. Ik vind het prachtig hoe jij die escaperoom in elkaar hebt gestoken! Super tof!! Dat zou hij geweldig vinden. Ik heb al een cryptex en een candy grabber op vinted gevonden en slotjes en doosjes hebben we hier nog wel liggen. Zou je de handleiding misschien toch nog even willen doorsturen zodat ik niets over het hoofd zie?

 22. Hoi, ziet er echt super leuk uit, en zou dit graag voor het verjaardagsfeest van onze zoon van bijna 8 maken.
  Graag zou ik hiervoor de handleiding willen ontvangen!
  Alvast bedankt!

 23. hallo,
  Dit is echt geweldig!
  voor het feestje van mijn zoon Nand van 8 zou het geweldig zijn als je de handleiding zou kunnen doorsturen!
  Bedankt alvast!

 24. Beste
  Onze zoon wil dit jaar een Pokemonfeestje geven. Dit lijkt me een heel leuk idee. Zou het mogelijk zijn om de handleiding even door te sturen?
  (Alvast bedankt voor de moeite, het ziet er geweldig uit! :-))

  Mvg
  Ann

 25. It’s a lovely experience. Please could you send me the manual for my son’s birthday? I need inspiration.
  Thank you in advance.

 26. Hoi

  We hebben hier een grote pokemonfan. Jullie feestje lijkt me de max. Zou je de handleiding kunnen bezorgen?
  Eeuwige dank!

  Joke

 27. Hey,
  Ik stuurde dit weekend een mailtje met de vraag naar de handleiding maar misschien heb je het niet ontvangen, dus vandaar probeer ik nog eens via deze weg!
  Zou ik moederpunten mogen scoren op het komende verjaardagsfeestje van zoonlief dankzij jullie handleiding?
  Dikke merci!!!
  Lieselot

 28. Ohh dit komt als geroepen! Woensdag feestje. Zoon aka Pokemon fan wil een escaperoom feestje. Zou ik ook de handleiding mogen? Alvast heeeel veel dank!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *